Eko uzgoj

U konvencionalnoj poljoprivredi je evidentno prekomjerno i neracionalno trošenje neobnovljivih prirodnih resursa, kao i razne mjere koje ostavljaju trajne štetne posljedice na cjelokupni eko sustav i prirodne procese remeteći tako milijunima godina uspostavljanu ravnotežu u prirodi.

Danas je ekološka poljoprivreda u Republici Hrvatskoj jasno definirana zakonima koji su u skladu sa propisima i regulativama Europske Unije. Prehrambeni proizvodi u ekološkoj poljoprivredi su kontrolirani i nose posebnu oznaku što potrošačima daje sigurnost i ulijeva povjerenje u proizvod i sustav.

Uzgoj šljiva na našem gospodarstvu se od 2008. godine nalazi pod nadzorom ovlaštene nadzorne stanice za ekološku proizvodnju te nosi oznaku eko proizvoda. U zaštiti voćnjaka od nametnika koristimo isključivo ekološki prihvatljiva sredstva koja su certificirana i dozvoljena od strane nadležnih tijela. Za gnojidbu se koristi isključivo stajnjak dobiven iz vlastitog uzgoja ovaca i industrijski pripravci na bazi stajnjaka koji su također certificirani i dozvoljeni.

Na 10 ha voćnjaka uzgajamo šljivu sorte Čačanska rodna sa ukupno 4500 stabala posađenih 2007. godine. Manji voćnjak koji se prostire na 2 ha broji 1400 stabala sorte Čačanska ljepotica posađenih 2011. godine. Osim toga, na oko jednom hektru se nalazi stari voćnjak tradicionalne sorte Bistrica.

Potencijalni godišnji prinos šljiva iz naših voćnjaka je viši od 200 tona.